66586.jpg

22. Pizzalängd 

22.12.2018 kl. 06:00
Pizzalängd passar bra att laga under mellandagarna om det finns rester av exempelvis skinka, kalkon eller rökt fisk. Om du föredrar en vegetarisk pizzalängd kan du laga en svampfyllning.

Ingredienser 

Deg
12 g färsk jäst (1/8 av en bit) 
1 ½ dl vatten 
½ tsk salt 
1 msk olja 
Cirka 3 dl jästbrödsmjöl + mjöl till utbakning 
Fyllning 
¾ dl tomatsås 
100 g kalkon eller skinka från julbordet/ varmrökt
fisk 
60 g ost (1 ½ dl) 
½ tsk oregano   

Du behöver 

Skål 
Träspade 
Måttsats 
Kastrull 
Bakduk 
Skärbräde 
Kniv 
Rivjärn 
Kavel 
Plåt 
Bakplåtspapper 

Gör så här 

  1. Smula jästen i en skål. 
  2. Värm vatten fingervarmt (37 grader) i en kastrull. Häll vätskan över jästen och rör om. 
  3. Tillsätt salt och olja. Rör ner mjölet lite i taget till en smidig deg, knåda degen en stund för hand. 
  4. Låt degen jäsa cirka 30 minuter under bakduk. 

Fyllning 

  1. Finfördela kalkon/skinka/fisk. 
  2. Riv osten. 

Utbakning 

  1. Forma degen till en boll på mjölat bakbord. 
  2. Kavla ut degen till en avlång platta. Flytta till en plåt med bakplåtspapper. 
  3. Bred på tomatsås, strö på kalkon/skinka/fisk, riven ost och oregano. 
  4. Rulla ihop plattan från långsidan och placera skarven ner mot bakplåtspappret. Kläm ihop ändorna på längden. 
  5. Klipp längden med hjälp av en sax. 
  6. Låt jäsa under bakduk medan ugnen värms. Sätt ugnen på 200 grader. 
  7. Pensla längden med äggula och grädda längden i cirka 20 minuter. 

Svampfyllning 

½ tsk rypsolja 
50 g palsternacka 
50 g champinjoner eller cirka ½ dl förbehandlad skogssvamp 
1 vitlöksklyfta 
1 krm salt   

Du behöver  

Skärbräde 
Rivjärn 
Kniv 
Vitlökspress 
Måttsats 
Stekpanna 
Träspade

Gör så här 

  1. Skala och riv palsternacka. 
  2. Hacka/skiva svampen. 
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek svamp, palsternacka och pressad vitlök några minuter. 
  4. Smaka av med salt. 
Ungmartha

 

 

Ungmartha r.f.
Medelhavsgatan 14 C 
00220 Helsingfors

Verksamhetsledare
Elise Hindström
elise(at)martha.fi, ung(at)martha.fi
044 280 6813

  

 

Receptidéer? Se Marthas receptbank på recept.martha.fi.

 

Ladda ner våra fina broschyrer:

Lätt som en plätt-broschyren
Rätt ska vara rätt-broschyren
40 tips för en hållbar livsstil-broschyren

Broschyrerna kan också sändas hem,
skicka beställning till ung(at)martha.fi

Mar 2019
TiOnToFr
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Bekanta dig med Inhemsk mat från jord till bord eller beställ broschyren genom att klicka här!



Ladda ner broschyren 40 praktiska tips för en hållbar livsstil eller beställ den hem genom att mejla ung@martha.fi.



Ladda ner broschyren Rätt ska vara rätt - en etikettguide för barn och unga eller beställ den hem genom att mejla ung@martha.fi.

Ladda ner recepthäftet Lätt som en plätt, eller beställ hem det genom att mejla ung(at)martha.fi



Beställ Tack för maten! genom att mejla ung(at)martha.fi.