66582.jpg

5. Pepparkakstält 

05.12.2018 kl. 06:00
Endast fantasin och kanske tålamodet sätter gränser för vad du kan baka av pepparkaksdeg. Testa på små söta tält!

Kom ihåg att pepparkaksdegen behöver vila ett dygn före utbakning. Det är en stor sats deg så om det blir deg över kan exempelvis vanliga pepparkakor bakas ut av restdegen eller så väntar du till lucka sex där vi har ett annat recept som behöver pepparkaksdeg. Degen kan också frysas in.

Det är viktigt att använda rejält med mjöl under utbakningen, så blir tältdelarna också stadigare.  

Ingredienser 

Deg
1 dl sirap 
2 dl socker 
1 msk kanel 
1 tsk kardemumma 
1 tsk nejlika 
1 tsk ingefära 
150 g smör 
¾ tsk matsoda (bikarbonat) 
6 ½ dl vetemjöl + mjöl till utbakning 
Kristyr
2 msk äggvita (cirka 1 äggvita) 
Cirka 3 ½ dl florsocker 

Du behöver 

Kastrull 
Måttsats 
Trägaffel 
Kniv 
Litersmått 
Skål (gärna i metall) 
(hushållspåse) 
Elvisp 
Skål till kristyr 
Lilleman eller matkniv att applicera kristyren med 
Spritspåse till kristyr 

Ladda ner mallen för pepparkakstältet här

Gör så här 

Deg 

  1. Blanda socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm upp under omrörning tills det börjar koka. Ta bort kastrullen från spisplattan. 
  2. Skär smöret i bitar och tillsätt i kastrullen. Rör om tills smöret är smält. Häll över smeten i en skål och låt svalna. 
  3. Blanda mjölet med matsodan. Rör ner i smeten lite i taget. 
  4. Nu skall degen vila ett dygn i kylskåp. Degen kan sättas i en hushållspåse så är det lättare att hantera den följande dag. 

Utbakning 

  1. Ta en bit av pepparkaksdegen och kavla ut den rätt tunt på ett mjölat bakbord. Använd ordentligt med mjöl så att degen inte fastnar i bakbordet. Det brukar löna sig att lyfta degen ibland och strö mera mjöl under och ovanpå. 
  2. Sätt ugnen på 200 grader. 
  3. Placera mallen ovanpå degen och skär ut med kniv. Placera tältdelarna på plåtar med bakplåtspapper. Varje tält består av tre delar och i den ena delen kan man skära ut tältets öppning. Skär ut så många tält som du vill laga. 
  4. Skär också ut små pinnar som kan sättas på toppen av tälten, men grädda på en skild plåt då dessa är mycket mindre och gräddas snabbare. 
  5. Grädda delarna i cirka 5–8 minuter. Låt svalna. 

Montering och dekoration 

 

  1. Vispa äggvita och florsocker till kristyr med elvisp. Kontrollera kristyrens konsistens, den skall hänga kvar på elvispen och inte rinna av. Om kristyren blir för tjock så att den inte går att spritsa eller fäster så kan några droppar vatten tillsättas. Fyll en del av kristyren i en spritspåse och lämna resten i skålen.
  2. Börja med att spritsa dekorationen på tältdelarna. 
  3. Ta sedan kristyr från skålen och bred ut på de kanter som skall sitta ihop. Tryck ihop delarna vartefter så att de hålls ihop. 
  4. Doppa tältpinnar i kristyren och tryck fast på tältens toppar. 
Ungmartha

 

Ungmartha r.f.
Medelhavsgatan 14 C 
00220 Helsingfors

Verksamhetsledare
Elise Hindström
elise(at)martha.fi, ung(at)martha.fi
044 280 6813

  


Ladda ner våra fina broschyrer:

Lätt som en plätt-broschyren
Rätt ska vara rätt-broschyren
40 tips för en hållbar livsstil-broschyren

Broschyrerna kan också sändas hem,
skicka beställning till ung(at)martha.fi

Dec 2018
TiOnToFr
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

Bekanta dig med Inhemsk mat från jord till bord eller beställ broschyren genom att klicka här!



Ladda ner broschyren 40 praktiska tips för en hållbar livsstil eller beställ den hem genom att mejla ung@martha.fi.



Ladda ner broschyren Rätt ska vara rätt - en etikettguide för barn och unga eller beställ den hem genom att mejla ung@martha.fi.

Ladda ner recepthäftet Lätt som en plätt, eller beställ hem det genom att mejla ung(at)martha.fi



Beställ Tack för maten! genom att mejla ung(at)martha.fi.