61318.jpg

Lucka 22: Jullekar

22.12.2017 kl. 06:00
Annandag jul var förr i tiden den dag då man samlades till stora fester. Man lekte lekar, och många av de lekarna finns kvar än idag. Här är några gamla lekar som du kan prova om du vill vara lite gammaldags i jul.

Du kan ladda ner och printa ut lekbeskrivningarna här. 

 

Hundens ben
Du behöver något som man kan föreställa ett hundben. Barnen sätter sig i en ring. Någon utses till hund och han eller hon kryper ihop i mitten av ringen med händerna för ögonen. Lekledaren ger hundbenet till ett av barnen, som gömmer benet bakom ryggen. Alla barnen gömmer händerna bakom ryggen. Ropa "nu får hunden vakna". Nu ska hunden krypa runt och i tur och ordning skälla på sina medspelare. Det barn hunden skäller på måste visa fram sina händer och hunden fortsätter tills den hittat benet. Då är det nästa persons tur att vara hund.


Repet
Lägg ett rep på golvet, och låt barnen stå på det. Sedan får barnen i uppgift att ställa sig i en viss ordning: Åldersordning, storleksordning, eller bokstavsordning om barnen kan alfabetet. Man får bara kliva på repet.
 

Ballongbärning
Ställ upp barnen på ett led och placera en ballong mellan varje barn. De ska klämma fast ballongen mellan sin mage och ryggen på barnet framför. Inga händer får röra ballongen. Sen gäller det att gå en uppgjord sträcka (till exempel längs ett rep) utan att tappa ballongen.
 

Skattfiske
Lägg några mynt och andra metallföremål, exempelvis korkar eller kaffeskedar, på botten av en en balja. Fäst en magnet vid en käpp så att det blir som ett metspö. Låt barnen fiska upp skatter från "havets botten".

Tips! För att hålla barnens intresse och koncentration uppe kan man låta flera lekar ingå i en skattjakt. Skatten ligger i en kista (ett köksskåp duger) låst med flera hänglås. Lekarna är uppgifter som ska lösas, när barnen har löst uppgiften får de en nyckel.

Skriv en lapp med en ledtråd på, till exempel "Leta i rummet där man kan laga mat" (ju äldre barn desto svårare ledtrådar). I köket lägger du lapp med en ny ledtråd som hänvisar till ett annat rum. I något rum kan du lägga en karta där du har märkt ut var nästa lapp finns. På den lappen kan du skriva att man ska följa ett snöre som leder till nästa lapp. Lapparna kan också innehålla uppdrag, typ: Sjung "Bä bä vita lamm för moster Lena" "eller hitta tre saker som börjar på 'B' och ge till moster Lena". Då får moster Lena dela ut nästa ledtråd. Sista ledtråden leder till skatten. Om du vill göra en skattjakt för barn som inte kan läsa, lägg då bara ut snören och bilder på olika rum dom ska gå till.

Karin Lindroos

Gott Nytt År 2019!

Ungmartha kommer att arrangera sportlovsläger, mer information kommer (orter, datum) till och med medlet av januari 2019.

Sommarlägeranmälningar tas emot från och med 1.3.2019. Anmälningslänkarna kommer upp i februari.

Ansök om sommarjobb hos Ungmartha - ansökningslänken kommer upp 1.2.2019. Har du jobbat hos Ungmartha förut? Då kan du bara e-posta elise(a)martha.fi och anmäla ditt intressse. Tack!

 

Ungmartha r.f.
Medelhavsgatan 14 C 
00220 Helsingfors

Verksamhetsledare
Elise Hindström
elise(at)martha.fi, ung(at)martha.fi
044 280 6813

  


Ladda ner våra fina broschyrer:

Lätt som en plätt-broschyren
Rätt ska vara rätt-broschyren
40 tips för en hållbar livsstil-broschyren

Broschyrerna kan också sändas hem,
skicka beställning till ung(at)martha.fi

Jan 2019
TiOnToFr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   

Bekanta dig med Inhemsk mat från jord till bord eller beställ broschyren genom att klicka här!Ladda ner broschyren 40 praktiska tips för en hållbar livsstil eller beställ den hem genom att mejla ung@martha.fi.Ladda ner broschyren Rätt ska vara rätt - en etikettguide för barn och unga eller beställ den hem genom att mejla ung@martha.fi.

Ladda ner recepthäftet Lätt som en plätt, eller beställ hem det genom att mejla ung(at)martha.fiBeställ Tack för maten! genom att mejla ung(at)martha.fi.